Dnes je 16.10.2024    meniny má: Vladimíra Prihlásiť
title teoforum

MOJA EURÓPA

MOJA EURÓPA Taliansko

Taliansko

Verzia pre tlač VERZIA PRE TLAČ

Stopy slnka

Autor: Pavol Tomašovič; text pre pre NzR Trnava 7/2-2024.
Kým bol syn ešte malý, organizovali sme mu náplň prázdninových dní i dovolenku. Premyslene, plánovane, aby nás nič neprekvapilo. Posledné roky sa karta otočila. O poznávacie pobyty sa stará syn. Na vlastnú päsť a po vlastnej osi. Mimo oficiálnych termínov a cestovných kancelárií. Za polovičné ceny, no s väčším rizikom i prekvapeniami.

V polovici júna som tak z marockého miestneho autobusu pozoroval rýchlo sa meniacu krajinu od pobrežia oceánu do Marrákeša. Slnko na nej neomylne zanechalo svoje nezmazateľné stopy vtlačené až pod jej povrch. V jeho hĺbkach hľadali korienky olív vlahu pre zoschnuté koruny stromov. Desiatky kilometrov sa pred mojimi očami rozprestieralo nekonečné červeno-hnedé plátno, na ktorom pár korún pričupených olivovníkov a zahnednutých trsov trávy rušilo fádny pohľad na vysušenú kamenisto-piesočnú krajinu. Na jej horizonte sa postupne rysovali končiare pohoria Atlas. O čo hlbšie a dlhšie prenikalo slnko do krajiny, o to milšie a žiarivejšie svietili oči miestnych obyvateľov. Napriek neporovnateľne horším prírodným i životným podmienkam z nich sálala láskavosť a dobrota. Ich vnútorný svet žiaril farbami a tvarmi, ktoré vtláčali ako ornamenty do kobercov, šatiek, čajových šálok či drevených dekorácií. Nanovo som sa musel zahanbiť. Uvedomil som si, ako v horúčavách a zhoršených podmienkach reagujem ja. Podráždene a mrzuto.

Na rozdiel od organizovaných výletov mi ubytovanie a pobudnutie medzi miestnymi obyvateľmi dalo väčšiu lekciu pokory, ako som očakával. Poučenie, že čím viac slnko vstupuje pod moju kožu, tým viac svetla a tepla by malo vyžarovať zo mňa. Zdieľanie spoločného stola na hlavnom námestí pri nočnej polievke chudobných vo mne dodnes utlmuje známky závisti či pohoršenia z toho, že v našich podmienkach človek zdanlivo nemá všetko, čo by chcel. Miestni Maročania dostali málo, z čoho im počas kolonizácie bolo ešte zobrané, no napriek tomu rozdávali ľudskosť.

Dovolenka so synom, tak ako slnko v Maroku, sa mi dostala hlboko pod kožu. Aj preto sa týmito riadkami pokúšam zrkadliť to, čo by sme napriek prekážkam či nepriaznivým podmienkam nemali stratiť. Ľudskosť, slnko v duši a svetlo v očiach.

Pripojte sa k Európskej občianskej iniciatíve Tax the Rich!

Autorka: Brigita Schmögnerová, Beseda TF FK, 10.9.2024.

Zdanenie bohatých alebo naivita solidarity?

Autor: Karol Moravčík, Beseda TF FK, 10.9.2024.

Stopy slnka

Autor: Pavol Tomašovič; text pre pre NzR Trnava 7/2-2024.

Médiosféra a boj o pozornosť

Autor: Karol Moravčík, Beseda TF FK, 9. 4. 2024. Referát o texte: Médiosféra – rámovanie boja o pozornosť, in: Václav Bělohradský, Čas pléthokracie, 65. pole, Praha 2021.

Voľby a ich kontext

Autor: Pavol Tomašovič; rozhovor pre My Trnava, 30. 9. 2023: mytrnava.sme.sk

"Prevrátená" demokracia

Autor: Karol Morvačík; Beseda TF FK, 19. 9. 2023.

Postrehy k rozhovoru Václava Bělohradského

Autorka: Zuzana Vargová; Beseda TF FK, 19. 9. 2023.

K textu Václava Bělohradského: „Žijeme v prevrátenej demokracii“.

Autor: Ivan Šimko; Beseda TF FK, 19. 9. 2023.

Nepodľahnúť únave

Autor: Pavol Tomašovič; napísane pre NzR júl/2023.

Nesamozrejmosť

Autor: Pavol Tomašovič, napísané pre NzR 10/22, Trnava, december 2022.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7
e-mail: info@teoforum.sk © 2004 - 2012 Teologické fórum | Design Q7